Tildelinger runde 1 - 2024

Innen fristen den 15. februar mottok Østnorsk filmsenter 29 søknader om til sammen 4 784 629 kroner. Det ble søkt om tilskudd til 18 dokumentarfilmer, 6 kortfilmer og 5 spill. 27 av søknadene kom fra Innlandet, mens det kom to søknader fra et produksjonsselskap i annen region.

Det gis 14 tilsagn på totalt 2 570 000 kroner til et variert utvalg av prosjekter; 4 til produksjon, 7 til utvikling og 3 til spill. Beslutningen om å gi fire produksjonstilskudd over 200 000 kroner er forankret i Østnorsk filmsenters styre.


Kommentar fra daglig leder Maria Kluge:

Denne runden gjenspeiler aktiviteten i bransjen, og vi ser mange prosjekter som har gått en runde med utvikling hos oss før. Det ble satt rekord i antall søknader per runde, og med allerede 13 innvilgede Pangstart-søknader i tidsrommet januar – medio mars understrekes det høye aktivitetsnivået.

Vi ser tilbake til en runde med svært høyt engasjement blant skaperne samt en stor tematisk bredde. Prosjektene vi støtter omfatter både sterke personlige historier, historiske begivenheter, filosofiske spørsmål og generelt det å være menneske i dag. Blant spillene er det gledelig å se at flere nye prosjekter har kommet gjennom det trange nåløyet. Jeg ønsker å fremheve både Sadhana (regi: Vasilii Chirkov, Trollfilm) og Hvor skal du bror? (regi: John T. Aavik, Fabelaktiv), som begge forteller om menneskelige skjebner på hver sin varme og ærlige måte. Begge filmene har fått utviklingsstøtte fra Østnorsk filmsenter tidligere og er nå klare for å gå til produksjon.

Kommentar fra filmkonsulent Hege Michelsen:

Denne runden har det kommet inn rekordmange søknader. Og med en imponerende stor variasjon i tema, fra ulv, flyktninger og krig, demokrati i en brytningstid, ponnier med personlighet, slektshistorie og psykisk helse, for å nevne noen. Det er også stor bredde i genre: fra enkeltstående dokumentarer, over dokumentarserier, kortfilm fiksjon til animasjonsprosjekter. Kun to filmprosjekt er rettet mot barn.

Det er gjennomgående mye entusiasme og fortelleriver i søknadene, og det er mange prosjekter som det er lett å bli begeistret av. Jeg synes det er ekstra gledelig at vi har fått søknader fra flere nye talenter. Det betyr at det kan komme flere nye, viktige fortellerstemmer de nærmeste årene, noe som vil berike både regionen vår og norsk film- og TV-bransje.

Vi har jo mye mindre penger enn det som det søkes om. Og dessverre var nåløyet trangt. For hvert prosjekt som får støtte, vil det også si at flere andre potensielt gode og viktige prosjekt får avslag. Jeg håper de som får avslag ikke blir avskrekket av den harde konkurransen om midlene, men jobber videre med prosjektene og søker igjen i neste runde med en enda sterkere søknad.

To prosjekt som scorer høyt på kvalitet er Sadhana og Byttingen.

Sadhana (Trollfilm AS) tildeles produksjonsstøtte – en poetisk animasjonsfilm om grusomhetene ved krig og en flyktnings minner og erindring – hvor alt kjent og kjært går tapt. Subtile blyanttegninger gir følsomme inntrykk av drømmer, minner og følelser. Den langsomme, dvelende fortellerrytmen gir rom for ettertanke og refleksjoner. Dette er en film man kan lese, tolke og føle flere ganger. Formen kommuniserer direkte med publikums intuitive sanseapparat, og passer godt til prosjektets premiss og historie. Filmens regissør og manusforfatter er Vasilii Chirkov, produsent er Lillian Løvseth.

Byttingen (LØV Film AS) tildeles utviklingsstøtte for en kortfilm fiksjon om unge som står fast med for mye ansvar, og tror de er alene om det. Det var en sterk søknad med en velskrevet og sterk prosjektbeskrivelse, et tydelig premiss og konsept. Bakgrunnshistorien om den vanskeligstilte unggutten er godt beskrevet. Prosjektet har en meget tydelig ambisjon, gjennomtenkte helhetlige visuell stil, fortellergrep og filmatiske virkemidler - med referanser og visualiseringer. Det var lett å lese hva søker vil med prosjektet sitt. Og det var veldig lett å bli grepet! Dette er et prosjekt jeg gleder meg til å se hvordan utvikles videre. Det er dessuten ekstra gledelig at Byttingen blir regidebuten til manusforfatter Trond Morten Venaasen. Lillian Løvseth er produsent også på dette prosjektet.

Et annet prosjekt som jeg også vil trekke fram er Hvor skal du, bror? (Fabelaktiv AS). Prosjektet tildeles produksjonsstøtte. Det er en sterk fortelling og personlig dokumentar hvor regissøren følger sin demenssyke bror gjennom åtte lange år. En filmatisk reise gjennom oppturer og nedtur - og stadig forverring av sykdommen – helt til det er slutt og på tide å skru av kamera. John T. Aavik har gjort en formidabel foto- og regijobb med å klare å stå i det vanskelige personlige i egen familie, både som bror og verge, og samtidig klare å lage en film som ikke blir privat. Temaet demens er godt dekket inn i mange ulike filmprosjekt de siste årene. Denne filmen vil være med å gi et utfyllende bilde av den tragiske sykdommen som rammer så mange familier. Premisset i prosjektet handler om livsverd, og det er kanskje det viktigste vi kan klamre oss til når noen nære og kjære rammes. Produsent er Arild Halvorsen.

Forrige
Forrige

Tilbake til Banken: En filmskapers reise

Neste
Neste

Østnorsk Filmsenter øker antall Pangstart-innvilgelser