Hamar Game Collective opphører, men selskapene fortsetter
Onsdag kveld den 20. mars 2024 fikk vi den triste beskjeden at spillutviklingskollektivet, Hamar Game Collective (HGC) opphører på grunn av konkurs. Spillselskapene som har vært medlem fortsetter likevel sitt virke utenfor samlokaliseringen som er HGC.
Hamar Game Collective er et samvirkeselskap opprettet av tre dataspillutviklingsselskap i Hamar i 2013, som de siste 11 årene har jobbet ideelt for å styrke spillutviklingsindustrien i Hamar og Innlandet gjennom samarbeid, deling av ressurser og kompetanse. 16 selskap er medlemsbedrifter, med 11 samlet i et kontorfellesskap i PARK Gründer- og næringshus på Hamar.
HGC har vært en bauta i spillmiljøet i Hamar, men også i regionen. Flere av selskapene har utviklet flere suksessfulle produkter som har gjort det bra både internasjonalt og nasjonalt. Her kan man eksempelvis nevne “My Child Lebensborn”, utviklet av Sarepta studio, “Manual Samuel” av Perfectly Paranormal, og “Astride” av Raidho Games. Hamar har vært en logisk plass å opprette et slikt samvirke da spillskolen holder til på Hamar.
Til tross for at medlemsbedriftene har overholdt alle sine økonomiske forpliktelser, har det blitt avdekket at samvirket er insolvent.
Medlemsbedriftene er selvstendige selskap og deres virksomhet blir ikke direkte berørt av konkursen. Det jobbes med hvordan fellesskapet videreføres, med det unike ressurssamarbeidet man har i Innlandet.
Selv om Hamar Game Collective ble avsluttet brått og trist så har vi et håp om at paraplyorganisasjonen blir husket for de bra tingene som samvirket har oppnådd. Det er viktig å se at vi fremdeles har et flott spillmiljø; med spill som er blitt skapt, priser som er vunnet, eventer som er gjort og fine folk som har hatt gleden av å være en del av delingskulturen, sier fungerende styreleder, Andreas Fuglesang, som håper og tror at Hamars spillmiljø fremdeles vil kunne jobbe mot en felles visjon om et sunt og bærekraftig spillutviklingsmiljø i Hamar og Norge.
Angående veien videre forteller Andreas at;
I all hovedsak vil det å bevare et godt miljø og den fine kulturen være i fokus. HGC har vært en drivkraft for å forankre Hamar som en spillby, men nå har spillmiljøet fått en rekke gode samarbeidspartnere i regionen som har og vil være med å understøtte arbeidet. Det er mange som ønsker miljøet vel og selv uten HGC som en paraplyorganisasjon vil det være mulig å bygge videre på det som allerede er skapt.
Han fortsetter angående betydningen av dette for regionens spillbransje;
HGC har tilbudt ett lavterskeltilbud for oppstartsbedrifter hvor de raskt kunne få kontorplass og hjelpen de trengte for å, for eksempel, søke tilskuddsmidler. Dette blir nok det største vakuumet nå i en periode hvor spillmiljøet må planlegge hvilken form et lignende tilbud kan ha.
Maria Kluge, daglig leder i Østnorsk Filmsenter, sier;
Østnorsk filmsenter har i mange år jobbet målrettet med å bidra til å posisjonere spillbedriftene på Hamar. Vi har i alle årene hatt et tett og godt samarbeid med Hamar Game Collective. Konkursen kommer brått og berører bedriftene som var integrert i HGC. Uansett er det viktig å fremheve at konkursen ikke vil gi noe utslag på vår tilskuddshåndtering rettet mot spill.
Spillselskapene vil fortsatt eksistere og skape engasjement og oppmerksomhet med sine produksjoner. Østnorsk filmsenter vil fortsatt være en viktig samarbeidspartner for spillmiljøet, og satser i årene som kommer på ytterlige styrkning av bransjen.