Tildelinger - Runde 1, 2025
I årets første søknadsrunde kom det inn 30 søknader med en total søkesum på 4.932.000 kr. Det ble etter denne runden bevilget 2.400.000 kr fordelt på 16 prosjekter.
«Vår verdensarv» (Fabelaktiv)
2 dokumentarserier får produksjonstilskudd, og utviklingstilskudd tildeles 9 dokumentarprosjekter og 4 kortfilmer. Tilskudd over 200 000,- er forankret i styret.
Utover det tildeles ett prosjekt Pangstart-tilskudd til videreutvikling av konsept. Med dette har hittil 8 prosjekter mottatt Pangstart-støtte i 2025.
Statistikk om søknadene: Fem av søknadene (19%) var prosjekt rettet mot barn og ungdom, og resten var for et voksent publikum (81%). Litt over halvparten hadde all produksjon lagt til Innlandet, like mange som i forrige tildelingsrunde. 56% (15) av prosjektene har all handling i Innlandet, 7% hadde handling utenfor regionen, men i Norge, og ett prosjekt hadde all handling utenlands.
Kjønnsbalansen er fortsatt nokså skjev. I søknadsbunken var det 41% kvinnelige regissører og 57% mannlige. Det var dobbelt så mange mannlige produsenter som kvinnelige, mens det i tidligere runder har vært 50-50. Kjønnsbalansen utjevner seg litt i tildelingene, særlig på regi, med 50-50 balanse. 64% av tildelingene har mannlig produsent, 36% kvinnelig. 25% av tildelingene er rettet mot barn og unge.
Innovasjon og engasjement gjennom nye fortellerformer er avgjørende for å nå og inspirere nye generasjoner – Hege Michelsen, filmkonsulent
Det har vært få prosjekt for barn- og ungdom i Innlandet et stykke tid nå, og derfor er det ekstra gledelig å kunne trekke fram tre prosjekt med ung målgruppe blant de 14 prosjektene som får utviklingsstøtte. To av dem er under utvikling av talenter i regionen vår.
«Det du så» (Aksebrudd Film) er en interaktiv fiksjon krimfortelling for gutter mellom 10-12 år. Hva skjedde egentlig da de fire klassekameratene gikk seg vill i skogen? Ved å bruke interaktivitet tar publikum en lang rekke valg i dilemma som endrer historiens retning på spennende og engasjerende vis.
Interaktivitet er forunderlig lite brukt som fortellerverktøy i film og TV. Dette er derfor et unikt prosjekt med stort potensiale. Prosjektet har et tydelig konsept med gode filmatiske kvaliteter og mange sterke formgrep. Søkerne har satt seg veldig godt inn i publikums behov, og har analysert seg fram til en fortellerform og historie som vil engasjere et ungt publikum. Prosjektet er i tidlig utvikling, men er allerede godt gjennomtenkt, blant annet med et grundig utarbeidet historiekart. Søkerne har tenkt mye på hvordan de kan bruke ulike plattformer til å nå sitt unge publikum. Det er også et mål at filmen skal kunne spilles av om og om igjen, med ulike historieretninger og spenningsmoment for hvert valg man tar som publikum. Prosjektet ble til som et gruppearbeid i et talentprogram i Innlandet, ved Fabelaktiv og Innovasjon Norge. Nå får manusforfatter Kamilla Fausa og produsent Jonas Opedal midler fra Østnorsk Filmsenter til å ta prosjektet videre sammen med gruppa. I utviklingsfasen vil de jobbe videre med blant annet tekniske løsninger for distribusjon og å ferdigstille manus for alle historielinjene.
«Hjemve» (LØV Film) er en kort fiksjonsfilm for ungdom om ei ung jente sin søken etter tilhørighet og identitet. Filmen har aktuelle problemstillinger mange kan engasjere seg i; hva vil det si å være familie og hva betyr det egentlig å ha – og være foreldre? Søkerne leverte en sterk søknad med visuell lekenhet, godt illustrert og strukturert, og med gode karakterskildringer og tydelig form. Prosjektet er basert på et godt og velskrevet, engasjerende manus av Sigrid Sand, som er manusstudent ved Filmskolen. Nå skal prosjektet utvikles videre som hennes regidebut, med LØV Film og Lillian Løvseth som produsent.
Å gi ungdom en stemme og lar dem fortelle sine egne historier, skaper engasjement og debatt som går langt utover regionen – Hege Michelsen
«Etter skolenedleggelsen» (Herlig Film og TV) er en dokumentarserie som følger ungdom ved tre skoler i Innlandet som skal legges ned. Skolenedleggelsene har allerede fått mye oppmerksomhet i nasjonal presse. Denne serien skal handle om ungdommene, og gi dem en stemme i den vanskelige situasjonen som de, familiene deres og bygdene står i. For hva skjer med elevene når de ikke lenger kan gå på skole i nærmiljøet, og hva skjer med et lokalsamfunn når skolen forsvinner?
Dette er et prosjekt som skjer her og nå, og produksjonsselskapet har allerede startet opptak og jobber med å få på plass medvirkende og deres historier. Søknaden viser stort engasjement for de unge medvirkende, og serien kan si noe viktig og vesentlig om de store utfordringene og endringene bygde-Norge står i. Ved å gi ungdom mulighet til selv å fortelle, vil serien ha en aktualitet som engasjerer bredt og skaper debatt langt utenfor Innlandet.
Vi deler videre ut produksjonsstøtte til to dokumentarserier:
«Vår verdensarv» (Fabelaktiv) skal bli en serie om de åtte verdensarvstedene vi har i Norge. Det er steder med en spesiell verdi som menneskehetens arv til kommende generasjoner. I serien fortelles historien om hvert av stedene, deres plass i verden, og hva som kan true den unike arven.
Ingen av stedene ligger i Innlandet, men all produksjon og etterarbeid skjer i regionen. Fabelaktiv har satt seg som mål å produsere en omfattende, vakker og storslått dokumentarserie som både underholder og engasjerer. Søknaden beskriver godt struktur og tematikk, og med de tydelige målsettingene om høye filmatiske kvaliteter, har prosjektet også et potensiale for internasjonalt salg. I første omgang har Fabelaktiv publiseringsavtale med NRK, og målet er å ha serien sendeklar i løpet av januar 2026.
«Havets helter» (GoAlive AS) er en unik dokumentarserie om de norske krigsseilernes innsats mot Nazi-Tyskland under 2. verdenskrig. Som sivile sjømenn gjennomlevde de et helvete på havet, for så å bli sveket av Norge etter krigen. Mange av dem var skogsmatroser fra Innlandet. Prosjektet er en omfattende og gjennomarbeidet serie som regissør og ildsjel Jarle Andhøy har jobbet med i mer enn 10 år. Underveis har han filmet og dokumentert en stor og sammensatt gruppe krigsvitner. De fleste av dem er døde i dag. Serien har et imponerende omfang av kildemateriale og opptak, rikt sammensatt av historisk arkivfilm, dramatiseringer og unike intervju med mange ulike tidsvitner. Serien dekker de store krigsscenene over hele verden. At også tyske, russiske, engelske og amerikanske tidligere soldater intervjues, gjør serien ekstra interessant for både norsk publikum og et internasjonalt marked.
Serien vil fortelles med høy teknisk kvalitet. Formatet «tradisjonell krigsdokumentar» gjøres ekstra levende når en engasjert synlig forteller, Jarle Andhøy, møter enkeltskjebnene blant krigsseilerne og soldatene. Dette er viktig dokumentasjon og en serie som vil skape engasjement. Serien tildeles støtte for opptak i Innlandet og etterarbeidet som skal gjøres i regionen. Fjords TV AS på Ringsaker er co-produsent med ansvar i regionen.