Tildelinger runde 2 - 2024

14 filmprosjekter og 3 dataspill tildeles til sammen kr 2.789.000 i tilskudd i årets andre søknadsrunde fra Østnorsk filmsenter. Én dokumentar og én musikkvideo får produksjonstilskudd. Tilskudd til utvikling tildeles én kortfilm og 11 dokumentar(serie)-prosjekter. Tre spill får utviklingstilskudd. 

SE FULLSTENDIG TILDELINGSLISTE HER.

Årets andre søknadsrunde satte ny rekord: Til sammen har 37 prosjekter søkt støtte på ca 6,1 millioner kroner. Majoriteten av utviklingsprosjekter har gått gjennom en Pangstart-eller en tidligere utviklingsfase. Dette understreker betydningen som tidlige tilskudd har for prosjektenes fremdrift. Vi ser tilbake til en runde med gledelig stor variasjon av tema, og sterke beskrivelser av motivasjonen og bakgrunnen for prosjektene det søkes støtte til. Det er mange flere menn enn kvinner som søker denne runden. Det gjenspeiles også i antall menn foran kamera. Samtidig er det også flere mannsperspektiv enn kvinnelige i denne runden.

Innholdsmessig spenner dokumentarene bredt og utforsker temaer som identitet, (psykisk) helse, natur og sosiale konstellasjoner. Det er påfallende mange filmer som ønsker å utforske kunst- og kulturmiljøer, men det utvikles også dokumentarer om menneskets verdi, utvandringshistorie og naturens sårbare områder i årstidenes vandel. 

Det er to nye filmselskap som har gjort seg gjeldende denne runden. Selskapet Chimera AS med base på Gran ble stiftet i 2023, og produsent / regissør Sofia Haugan får støtte til dokumentaren Dragsuget om den følelsesmessige berg-og-dal-bane-turen fra å gå til å være et fri og ubekymret kunstnerpar til småbarnsfamilie. Blåtimen AS v/ Augustus Moltubakk, som holder til i Os i Østerdalen, får støtte til en naturfilm om en myr i Østerdalen som følges gjennom årstidene. 

Blant spillene serveres det både laserhinder puzzle, et eventyr spill der verdenen skal reddes ved hjelp av morsom spillmekanikk og et partyspill der motebevisste alpakkaer skal styres gjennom en hinderløype. Tilskudd til spill i denne runden utgjør hele 30,48% av tildelingssummen. 

Spillkonsulent er Henriette Myrlund og filmkonsulent er Hege Michelsen. Michelsen ønsker å trekke frem særlig to prosjekter som har markert seg denne runden: 

Salto, pus og den døde fisken (produksjonsstøtte)

Dette er en hybrid dokumentarfilm for barn om å leve tett på død og sykdom.  

Filmskaperne har kommet tett innpå filmens unge hovedperson og hennes familie, og hennes direkte, ærlige åpenhet og sjarm kommer til å treffe publikum rett i hjertet.  

Filmprosjektet har som mål å kommunisere tett med publikum for om håp og det å ha mot til å snakke om alt det vanskelige. Dette er et grundig gjennomarbeidet prosjekt med et viktig premiss og tema som presenteres i en leken blanding av dokumentar, animasjon, spesialeffekter - og snakkende dyr. Intet mindre.  

Det vedlagte materialet er av høy kvalitet og viser sterke forteller- og formgrep, med godt tempo og dynamikk i billedfortellingen. Det er et spennende og interessant valgt fortellergrep å la dyrene snakke. Gjort på den riktige måten vil det gi et unikt uttrykk i en film som allerede har gode forutsetninger for rik og rørende filmfortelling. Virkeligheten overgår enhver fiksjon. Men noen ganger skaper fiksjon en større helhet, der hvor håp og mot til å stå i vanskelige ting gjør livet lettere og bedre å leve. 

Dokumentar om Einar Skjæråsen (utviklingsstøtte) 

Dette er et prosjekt som ønsker å portrettere dikteren Einar Skjæråsen fra Trysil. Han hadde fokus på de nære ting i livet, i diktning som nesten er blitt glemt. Filmprosjektet ønsker å vise Skjæraasens ukjente påvirkning på mange andre kunstformer, kulturuttrykk og kunstnere, blant annet som salmedikter. Når tidsvitner dør, går kulturhistorie fort i glemmeboken. Denne dikteren sto for noe unikt og nært, familiært i sin tid – for hele Norge. Målgruppen for filmen er dermed større enn Innlandet som region. Prosjektet ønsker å vise Skjæraasens verdier og diktning som relevante i dagens Norge, og hvis det lykkes med det, vil det binde viktige broer mellom fortid og nåtid i vår nære regionale og nasjonale kulturhistorie.  

Søknaden er ryddig og tydelig beskrevet, og viser godt prosjektets innhold, tematikk, bakgrunn og motivasjon. Dette har gode forutsetninger for å bli en fin dokumentar og et fint portrett av en litt glemt nasjonaldikter fra regionen.

SE FULLSTENDIG TILDELINGSLISTE HER.

Forrige
Forrige

EdgeUp - Konkurranseløft-workshops for den Audiovisuelle Bransjen

Neste
Neste

Årsrapporten for 2023 ligger nå ute på våre nettsider