Tildelinger etter årets siste søknadsrunde – 3 - 2024
13 filmprosjekter og 3 dataspill tildeles til sammen kr 3.150.000 i tilskudd i årets siste søknadsrunde fra Østnorsk filmsenter. Tre kortfilmer får produksjonstilskudd. Tilskudd til utvikling tildeles to kortfilmer og 8 dokumentar(serie)-prosjekter. Tre spill får utviklingstilskudd.
Etter årets siste søknadsrunde ser vi tilbake til 26 søknader som til sammen søkte om 5.505.000 kroner. Flertallet av søknadene retter seg mot et voksent publikum, og de fleste prosjektene har Innlandet som både produksjons- og opptakssted. Det er overvekt av prosjekter med mannlige hovedpersoner og mannlig perspektiv, selv om kvinneperspektivet styrkes noe i tildelingene. Hovedtyngden av de innsendte prosjektene er dokumentarer, med noen fiksjons- og animasjonsfilmer inkludert.
For å ivareta unike prosjekter og nye talenter, har Østnorsk filmsenter valgt å flytte tre prosjekter over til andre ordninger, og å tilby støtte innenfor Pangstart- og Prosjektil-ordningen.
Søkerne i Innlandet viser stor kreativitet og fortelleriver, med stor bredde og variasjon. Tematisk strekker det seg i spenn fra sterke personlige portrett, manndom i vikingtiden, slektsgranskning, kunstnerkraft, et troll i pubertal identitetskrise og å leve bærekraftig i pakt med naturen, bare for å nevne noe.
Fra filmkonsulenten:
Det er mange gode eksempler å trekke fram. «Evig jaget» (Fabelaktiv) er et av prosjektene som tildeles utviklingsstøtte. Dokumentarfilmprosjektet er en personlig og nær portrettering av artisten Veronica Akselsen. Hun har hele livet kjent på fremmedfrykt og gammelt hat, at hun ikke hører hjemme noe sted. Filmen handler om hennes vei tilbake som artist, og det å finne tro på seg selv og sin plass i livet. Regissør Rune Sæterstøl ønsker å sette fokus på temaet utenforskap med dette ærlige portrettet. Han har en tydelig tillit hos artisten. Prosjektet har en klar intensjon og visjon for filmens innhold og struktur, og den planlagte dokumentariske stilen passer til innholdet og medvirkende. Hovedpersonen tar oss med på en åpen og ærlig reise, og dette kan bli en fin, nær og rørende dokumentarfilm med et viktig tema.
Vi deler ut produksjonsstøtte til tre prosjekt. Kortfilmen «Byttingen» (LØV Film AS) handler om en ung gutts brutale og umulige valg når de voksne svikter på alle områder. Manus er meget godt skrevet, med et kraftfullt premiss og en følsom og sterk historie som blir effektivt fortalt. Prosjektet treffer midt i hjertet og magen, med et formspråk, fortellergrep og filmatiske virkemidler som vil kle tema veldig godt. Det lages lite filmatisk om bygde-Norge som sakte dør, men det geografiske er uvesentlig i denne sosialrealistiske fortellingen. Prosjekt har høye kunstneriske kvaliteter, og blir en interessant og spennende regidebut for vår dyktige manusforfatter Trond Morten Kristensen Venaasen. Produsent er Lillian Løvseth.
Kortfilmen «Rotenissen» (FilmBin) er intet mindre enn en morsom musikal for barn om hvorfor det blir så fort rotete hjemme. Dette kan bli en sjarmerende kortfilm med leken fortellerform om det hverdagslige med rot som alle voksne og barn kan kjenne seg igjen i. Ekstra spennende er det når vi endelig får svaret på hvem som har skylden for dette hverdagsrotet. Eller får vi det? Regissør Christian Lo og produsent Nicholas Sando er med på å befeste Innlandet som produksjonssted for kvalitetsfilm for barn og unge.
Det er gledelig at vår innlandsbransje blir stadig mer synlig internasjonalt. Det bidrar til å sette Innlandet på kartet som medprodusent og produksjonssted. To av prosjektene som tildeles støtte denne runden er internasjonale co-produksjoner. Slike samarbeid bidrar til kompetansebygging og kunstnerisk utvikling hos hver enkelt filmarbeider. I tillegg er det med på å bygge viktige samarbeid, og tiltrekker flere større prosjekt til regionen.
«Guilty Girl» (Caracteres Productions, Frankrike) er en animasjonsfilm om ung oppvåkning, kjærlighet og overgrep på den russiske landsbygda. Det er en politisk film med klare Putin-referanser, gjemt inne i et stort stykke kunstnerisk arbeid. Dette er en sterk film om skyld og skam, med et helhetlig uttrykk og mange lag av vonde hendelser og opplevelser. Regissøren Varya Lakovleva er en uredd russisk kunstner i eksil som arbeider videre med sin kunst hos Trollfilm AS på Dovre, med Anita Killi som coprodusent. Prosjektet er en innsidestemme fra Russland med et personlig, særegent estetisk uttrykk med en rå og ekspressiv strek. Blandingen av tegneteknikker gir et helhetlig kunstnerisk uttrykk som kler de sterke emosjonene og forsterker den rå handlingen. Hver illustrasjon er intet mindre enn grafiske kunstverk. Dette er et prosjekt som har stort potensiale på internasjonale filmfestivaler.
Filmkonsulent: Hege Michelsen
Spillkonsulent: Henriette Myrlund
Alle tilskudd over 200.000 kroner er forankret i styret til Østnorsk filmsenter.
Produksjonstilskudd
Byttingen (kortfilm)
Produsent: LØV Film AS v/ Lillian Løvseth
Manus: Trond Morten Kristensen Venaasen
Regi: Trond Morten Kristensen Venaasen
Tildelt: kr 500.000
Når de voksnes verden og deres ansvar truer Åsmunds siste tilflukt, tar han et nådeløst standpunkt.
Guilty Girl (kort animasjon, co-production)
Norsk co-produsent: Trollfilm AS v/ Anita Killi
Hovedprodusent: Caracterproductions v/ Erienne de Ricaud (FR)
Manus: Varya Lakovleva
Regi: Varya Lakovleva
Tildelt: kr 350.000
Varya Lakovleva er en uredd russisk kunstner, som har måttet flykte fra hus og mann da krigen startet i Ukraina. Guilty Girl, er noe mange føler på ute i Europa, bare i kraft av å være russisk, selv om de er motstandere av krigen.
Med selvsikker, feministisk og kunstnerisk animasjons-strek er det sterke scener som utspiller seg der hun sammenligner sin far som overgriper med massemorderen Putin: Filmen utforsker forholdet mellom en morder og hans datter. I form av en voksende historie, skildrer den de motstridende følelsene til denne tenåringen, mellom kjærligheten en datter kan ha til faren sin, og hatet som bryter ut fra voldtektene og drapene som ble begått i den lille landsbyen deres.
Rotenissen (kortfilm)
Produsent: Filmbin AS v/ Nicholas Sando
Manus: Christian Lo
Regi: Christisan Lo
Tildelt: kr 600.000
Nå som Tiril er seks og et halvt år er det på tide at hun begynner å rydde rommet sitt selv. Som belønning vil Pappa ta henne med til lekeland. Men selv om Tiril rydder, er det like rotete igjen når hun viser fram rommet til Pappa. Pappa tror hun driver gjøn med han. Men det er ikke hennes feil, på rommet hennes bor det nemlig en rotenisse.
Rotenissen er en morsom og musikalsk kortfilm for barn.
Tilskudd til Spill
Love in Space
Hovedutvikler/ Produsent: Drøsdal Ozan Underhalding v/ Jørn Lavoll
Spilldesigner & Art Lead: Ozan Drøsdal
Teknisk ansvarlig: Jørn Lavoll
Tildelt: kr 200.000
Love in Space er en sci fi komedie karaoke-musikal og utforsker menneskehetens eksistensielle krise etter at jorden har blitt ubeboelig. Spillere deltar i en ellevill historie, der valgene deres påvirker historieforløpet og ikke minst teksten av musikal numrene.
LUUP
Hovedutvikler/ Produsent: Encircle Games AS v/ Siw Annabell H. Espeland
Spilldesigner: Henning Grøttebø-Skar
Art Lead: Jesper Axelson
Teknisk ansvarlig: Henning Grøttebø-Skar
Tildelt: kr 400.000
Luup er et turbasert strategispill og deck builder hvor to spillere kjemper en kamp som gjentar seg selv, og hver eneste handling som utføres blir en del av gjentagelsen.
På spillebrettet sender du ut brikker for å forsvare deg og dine, angripe motstanderen og manipulere en repeterende og stadig mer kompleks fortid i dypt taktiske og spennende kamper.
Reawake
Hovedutvikler/ Produsent: Badlybad Games AS v/ Sebastian Vråle
Spilldesigner: Sebastian Vråle
Art Lead: Sebastian Vråle
Teknisk ansvarlig: Sebastian Vråle
Tildelt: kr 200.000
Reawake er et samarbeids deckbuilding/ card battler spill for to spillere. Spillerne blir utfordret til å hjelpe hverandre med å bygge opp sterke komplimenterende karakter, for å bekjempe fiendene sine i tur-baserte taktiske kamper der handlingene blir representert via kort.
Utviklingstilskudd
Birte, Benjamin og bestefar (dokumentar)
Produsent: Anna Løvlund v/ Anna Løvlund og Arild Halvorsen
Manus: Anna Løvlund
Regi: Anna Løvlund
Tildelt: kr 100.000
I “Birte, Benjamin og bestefar” utforsker Anna en 300 år gammel slektshistorie sammen med bestefaren sin i Nord-Norge. Historien om søskenparet Birte og Benjamin, som ble henrettet for mord på Birtes ektemann, har overlevd på folkemunne i Malangen i Troms gjennom generasjoner. Samtidig som hun fordyper seg i slektshistorien, blir hun bedre kjent med bestefaren sin og hvor hun kommer fra. Kan Birte hjelpe Anna med å finne hjem? Dette er en dokumentar om identitet, tilhørighet og familierøtter.
Det var da det (dokumentar)
Produsent: Videomaker AS v/ Kjell Eriksen
Manus: Cato Skimten Storengen
Regi: Cato Skimten Storengen
Tildelt: kr 50.000
Dette prosjektet handler om å ta vare på historia vår. Den nære historia. Jeg har ofte tenkt på den revolusjonen som mine foreldre gjennomlevde. Hvorfor spurte jeg ikke bestefar om hans historie. Hvordan vokste bestemor opp. Hva drømte de om? Hvordan ble livet? Hva lekte de med? Hva spiste de? Hvordan var skolegangen? Dette vet jeg ikke. Fordi jeg aldri spurte. Dette vil vi prøve å gi svar på i “Det Var Da Det”
Evig jaget (dokumentar)
Produsent: Fabelaktiv AS v/ Arild Halvorsen og Marte Mørkved-Romstad
Manus: Rune Sæterstøl
Regi: Rune Sæterstøl
Tildelt: kr 100.000
«Evig jaget» er en film om fremmedfrykt og gammelt hat; om å ikke høre hjemme noe sted og å føle seg annerledes; om å tro på seg selv og finne sin plass i livet.
I filmen følger vi Veronica Akselsens vei tilbake som artist. Samtidig dykker hun ned i sin egen, og taterfolkets historie, for å forsøke å finne svar på hvor alt hatet og mistroen hun har opplevd kommer fra. Hun tror ikke hun kan verken tilgi eller glemme, men kan hun finne styrke til å se framover? Eller vil hun være evig jaget?
Forgotten Light (dokumentar)
Produsent: Ten Thousand Images AS v/ Johanna Dorothea Raita
Manus: Diedie Weng
Regi: Diedie Weng
Tildelt: kr 100.000
Å bli mor utløser en trang i Yuping til å konfrontere sin egen families taushet rundt det at søsteren ble adoptert bort under ettbarnspolitikken i Kina. En søster hun har glemt alt om. Hvordan kunne hun glemme henne? Hvordan kunne moren gi vekk sitt eget barn? Hvorfor snakker ingen om det? Hun reiser hjem i håp om å åpne kommunikasjonen mellom sin mor og søster, men virkeligheten er mer kompleks enn hun hadde trodd.
Sakte nøster hun opp i sitt eget hukommelsestap og familiens hemmeligheter.
Gutten som kom flytende (VR - dokumentar)
Produsent: Blekenstory v/ Bergljot Bleken
Manus: Bergljot I. Bleken
Regi: Bergljot I. Bleken
Tildelt: kr 100.000
“Gutten som kom flytende” er en hjertegripende dokumentaristisk VR film om det lille flyktningbarn, Artin fra Sardasht, som ble funnet druknet i skjærgården på Karmøy i 2021. Historien bygger på politiets etterforskning for å finne barnets identitet og oppklare hva som har skjedd, og bringe ham hjem til hvile hos sine pårørende. VR filmen skildrer Artin’s livsreise som en baklengs odyssé, med vitneberetninger fra mennesker han møtte på sin vei og som ble berørt av hans skjebne.
Heimskringla - History of the Kings of Norway (kortfilm)
Produsent: Mediakampen v/ Kristian Kamp
Manus: Kristian Kamp
Regi: Kristian Kamp
Tildelt: kr 100.000
Denne sagaen fokuserer på Halfdan den svarte, som var far til Harald Hårfagre og en betydelig skikkelse i Norges tidlige historie. Halfdan den svarte fikk navnet sitt på grunn av sitt mørke hår. Sagaen forteller om hans avstamning, sporer hans avstamning fra legendariske konger og helter, og etablerer hans edle og guddommelige arv. Halfdans liv er preget av hans innsats for å konsolidere og utvide sitt styre over flere regioner i Norge, ofte gjennom krigføring, diplomati og ekteskapsallianser.
Keeping traditions alive (dokumentar)
Produsent: Zen Dog Films AS v/ Jonathan Learn
Manus: Jonathan Dale Learn
Regi: Ingrid Stenersen og Jonathan Dale Learn
Tildelt: kr 100.000
KEEPING TRADITIONS ALIVE- What is Norwegian cultural heritage? In 'Keeping Traditions Alive', the story-line is culinary traditions that emigrated with Norwegians to America the past 200 years. 2025 is the jubileums year (1825-2025) and 50 years of Friendship Cities between Hamar and Fargo. These are the settings for young yet acclaimed Chef Espen Tømte from Lillehammer, to bring little pieces of Norway to the Dakota prairie and come face to face with a generation shift of Norwegian Americans.
Med Ild & Øks i nytt land (dokumentar)
Produsent: Mosquito Film AS v/ Hans Kristian Schilde og Odd Ragnar Lund
Manus: Hans Kristian Schilde
Regi: Hans Kristian Schilde
Tildelt: kr 100.000
I denne dokumentarserien tar vi seerne med på en historisk reise i lys av den finske innvandringen til det som skulle bli Finnskogen. Serien utforsker dette spesielle kapittelet i norsk historie, da tusenvis av immigranter søkte et bedre liv i de store skoger. Gjennom en rekke fortellinger, rekonstruksjoner, arkivmateriale og intervjuer med eksperter, belyses de ekstreme utfordringene som finske innvandrere stod overfor mens de ryddet og formet sin plass i vår felles historie.
Rewild (dokumentar)
Produsent: Frys Film AS v/ Kaja Vik
Manus: Dennis Risvoll og Kaja Vik
Regi: Dennis Risvoll og Kaja Vik
Tildelt: kr 50.000
I REWILD følger vi Sofie og Roni og barna som bor i kulturlandskapet på Øvre Nordherad i Vågå. De er begge mestere i tradisjonsfaget garving og har mye kunnskap om hvordan man kan leve nærmere naturen. Nå vil de starte en villcamp for barn i bakgården, og vi får være med mens de bygger opp naturskolen gjennom årets 4 sesonger. Her skal de vise barna hvordan historisk og lokal naturkunnskap gir oss verktøyene vi trenger for å leve i naturen, ikke bare overleve den.
Troll-Erik (kortfilm animasjon, co-produksjon)
Norsk co-produsent: LØV Film AS v/ Lillian Løvseth og Maria Motovska
Hovedprodusent: Helium Film v/ Maria Motovska (CZ)
Manus: Trond Morten Venaasen
Regi: Alzbeta Gobelova Zatloukalova og Gabriela Hloz
Tildelt: kr 100.000
Det er ikke lett å sjonglere mellom videregående skole, deltidsjobb og familie. Og hvis du ikke kan forlate huset i løpet av dagen fordi du står i fare for å eksplodere, er sosial isolasjon selvfølgelig uunngåelig. I denne mockumentarien møter vi Troll-Erik og vi får sett hvordan det er å være troll i dagens samfunn.
Pangstart
Wonderboy Sondre Lerche (dokumentar)
Produsent: Amarcord AS v/ Thomas Robsahm
Manus: Silje Holtet og Thomas Robsahm
Regi: Thomas Robsahm
Tildelt: kr 25.000
Dokumentarfilm som følger Sondre Lerches prosess med å lage nytt album etter karrierehøydepunktet "Avatars of Love". Samtidig skildres hele Lerches karriere fra han var en purung "wonderboy" til han i dag er en hardt arbeidende artist som foruten plater og konserter også gjør roller i musikaler, deltar i tv-show og lager filmmusikk.
Prosjektil
Mysterier i Barnehagen (dokumentar)
Produsent: Halvorsen Dokfilm v/ Jonathan Halvorsen og Vebjørn Haukeland Heggernes
Manus: Vebjørn Haukeland Heggernes
Regi: Jonathan Halvorsen
Tildelt: kr 50.000
En dag i barnehagen består av mange mysterier. Mye drama. Mange spekulasjoner. I MiB (Mysterier i barnehagen) skal vi ta tak i slike mysterier, i dramaene som utspiller seg, og nøste de opp, som i en ekte true-crime serie for hele familien. Ofte finner vi løsningen, men noen ganger forblir det et mysterium. Og vær ikke i tvil - selv om «saken» kan virke bagatellmessig er dette livsviktig - for – for en 4-åring står hele verden på spill, akkurat da det utspiller seg.
Ulv spiser ulv (dramaserie)
Produsent: Skogvang-Stork v/ Marie Skogvang Stork
Manus: Marie Skogvang Stork og Mikkel Carl Bang Jacobsen
Regi: TBA
Tildelt: kr 50.000
Ulv spiser ulv er en punk rom-com på 8 episoder for streaming, med 25-åringer som målgruppe. Serien handler om å regne sine egne behov større enn andres i en relasjon. Som ferskt par dytter norske Tuva og danske Claes hverandre nærmere kanten hvor selvrealisering møter narsissisme. Sammen imiterer de kjærlighet og bygger livsløgn. Størst av alt er kjærligheten. Kan den seire, også over narsissismen?