Tildelinger runde 2 - 2022

Innen fristen den 1. juni mottok Østnorsk filmsenter 19 søknader om til sammen 2 055 000 kroner. Det ble søkt om tilskudd til 13 dokumentarfilmer, 4 kortfilmer og 2 spill.

Det gis 13 tilsagn på totalt 1 510 000 kroner til et variert utvalg av prosjekter, ett til produksjon, 10 til utvikling og 2 til spill. Beslutningen om å gi ett produksjonstilskudd utover 200 000 kroner er forankret i Østnorsk filmsenters styre. Her er oversikten over prosjektene som får tilskudd:

Produksjon dokumentarfilm

  • "Brevet til Håkon banken" - TRAD FILM AS

    Kr 320 000

    Håkon Banken var Norges mestselgende artist på 70- og 80-tallet. Han var den første plateartisten i Norge som turte å skildre egne psykiske problemer i musikalsk form. Det gjorde at mennesker fra hele Norge sendte brev for å takke ham. Gjennom møter med tre brevskrivere, fortelles historien om den folkekjære og folkeskye musikeren Håkon Banken. En film om hvor viktig og skjellsettende musikk kan være, og hvilken avgjørende rolle det kan spille i menneskers liv.

    Produsenter: Camilla Vanebo og Sven Arild Storberget
    Manus og regi: Martin Walther og Sven Arild Storberget

Utvikling dokumentarfilm eller dokumentarserie

  • "MDD – Musikk, dans og drama" - SMALLVILLE FILMS AS

    kr. 100 000

    I MDD går vi tett på ungdommene på Musikk- Dans- og Dramalinja, der de sliter med skolehverdagen, med å finne seg selv - og andre - samtidig som de følger drømmen mot det å bli artist, danser eller skuespiller. Ambisiøse outsidere som finner felleskap i det å være annerledes.

    Produsenter: Lillian Løvseth, Magnus Beite og Stein Berge Svendsen
    Manus: Arild Tryggestad
    Regi: Scott Maurstad

  • "Birte, Benjamin og bestefar" - ANNA LØVLUND

    kr. 75 000

    Historien om søskenparet Birte og Benjamin, som ble henrettet for mord i 1741/42, har blitt fortalt på folkemunne i Malangen gjennom generasjoner. Arne Pedersen er 7. generasjons etterkommer etter Birte og Benjamin, og bor rett ved der de vokste opp. Anna Løvlund er barnebarnet til Arne, og i dokumentaren «Birte, Benjamin og bestefar» utforsker hun historien med utgangspunkt i deres relasjon.

    Produsent: Anna Løvlund og Arild Halvorsen
    Manus og regi: Anna Løvund

  • "Craft Capsules" - GLOMSVOLL PRODUKSJON AS

    Kr. 40 000

    Craft Capsules er en dokumentarserie om eldre tradisjoner i nåtidens landskap, hvor episodene viser reisen fra start til ferdig tradisjonshåndverk. Fokuset i serien er på håndverkere som innoverer med teknikk og metoder for å skape et samtidig uttrykk, og dermed bringer håndverkstradisjonene våre inn i en samtidskontekst. Med prosjektet ønsker vi å heve statusen til tradisjonshåndverk, og å inspirere til økt respekt og ansvarsfølelse ovenfor kulturtradisjonene våre.

    Produsent: Espen Glomsvoll
    Manus og regi: Chiara Nath

  • "Svart på hvitt" - RICARDOFOTO AS

    kr. 100 000

    Som nasjon påførte vi en minoritet lidelser som for mange seere vil være sjokkerende. Historiene som blir fortalt i denne dokumentaren er fra relativt nær fortid. De eldste beretter sin historie fra 1940-50-årene, mens de yngre forteller fra 1990-2000-tallet. Taterne vi møter forteller det unike og fine med å være reisende. Vi møter dem på ekte, med historier om kjærlighet, forfølgelse og språk. Filmen er ikke belærende, men skal skape undring og sette spor.

    Produsent: Richard Kaashagen Johansen
    Manus og regi: Tor Einstabland

  • "Fritz – et justismord" - FABELAKTIV AS

    kr. 100 000

    Få saker – om noen – har fått et tydeligere stempel som justismord enn Fritz Moen–saken. Men alt har blitt skrevet, og produsert, på hørendes premisser. Dit skal ikke vi. Vi skal inn i tegnspråkmiljøet, der denne saken ligger som en tjukk, mørk tåke over hvordan «det hørende storsamfunnet» kunne svikte så grundig – og dømme en mann som ikke forstod vårt språk, og førte til at Fritz Moen ble dømt for to mord han ikke begikk.

    Produsent: Arild Halvorsen
    Manus: Lene Bergersen og Rune Sæterstøl
    Regi: Lene Bergersen

  • "Kloden har feber" - FABELAKIV AS

    kr. 100 000

    Norges kronprins og hans datter, Prinsessen, skal besøke fjellbygda Lom og Klimapark 2469. Tre 11-åringer tar utfordringen med å være vertskap og omvisere for de kongelige. Da må de lære seg "alt" om klima- og miljøutfordringene - arkeologi, historie, biologi og geologi. De gyver løs på oppgaven, og dekoder forskere og eksperter, rapporter og tabeller - for å lære, og forstå.

    Dette er utgangspunktet for en serie om klimautfordringer for 9-11-åringer.

    Produsent: Arild Halvorsen
    Manus: Arild Halvorsen og Rune Sæterstøl
    Regi: Rune Sæterstøl

  • "Drømmende sjeler" - HIGH & LOW AS AVD. INNLANDET

    kr. 100 000

    Drømmende sjeler er en dokumentarfilm som utforsker verdien av et liv, verdighet og drømmer gjennom å følge to jenter med Downs syndrom på reise mot å oppnå sine drømmer. Vi opplever dette gjennom regissør Karrar sine øyne. Han kommer selv fra en kultur der funksjonshemmede blir betraktet som verdiløse i samfunnet. Dokumentarens mål er å vise at jentene har stor verdi, mye å bidra med og er mennesker akkurat som oss.

    Produsent: Anton Nyman og Karrar Al-Azzawi
    Manus og regi: Karrar Al-Azzaw

Utvikling kortfilm

  • "Between the folds" - RAINY DAY PRODUCTIONS AS

    Kr 100 000

    Filmen handler om en ensom forsker som ikke kan akseptere tapet av en nær venn og kollega. Han gjør alt i sin makt for å skru tiden tilbake, og begir seg ut på en episk reise gjennom abstrakte og surrealistiske dimensjoner av rom og tid. Som en animasjonsfilm vil den by på en unik visuell opplevelse hvor tid-rommet utelukkende representeres av papir. Det vil bli en film om dypt menneskelig savn og av høy kunstnerisk kvalitet.

    Produsent: Marita Mayer
    Manus og regi: Jens Jonathan Gulliksen


    NB. Dette prosjektet fikk produksjonsstøtte i forrige tildelingsrunde. Søker trakk denne søknaden og søkte heller om en ny runde utviklingsstøtte.

  • "Rotenissen" - FILMBIN AS

    kr. 50 000

    Nå som Tiril er seks og et halvt år er det på tide at hun begynner å rydde rommet sitt selv. Som belønning vil Pappa ta henne med til lekeland. Men selv om Tiril rydder, er det like rotete igjen når hun viser fram rommet til Pappa. Pappa tror hun driver gjøn med han. Men det er ikke hennes feil, på rommet hennes bor det nemlig en rotenisse.

    Produsent: Nicholas Sando
    Manus og regi: Christian Lo

  • "Pam inc." - TROLLFILM AS

    kr. 100 000

    Menneskenes minne har blitt erstattet av Perpetual Access Memory (PAM), et implantat som ved siden av presis, fotografisk hukommelse, også gir tilgang til all tenkelig informasjon. Men hva skjer om databasen kollapser og begynner å sende ut oppfordringer til destruktiv adferd? Denne animerte kortfilmen PAM Inc. er en allegorisk fabel som tar for seg hvordan begrensede informasjonskilder i verste fall kan utnyttes til å spre skadelige tanker og holdninger.

    Produsent: Lillian Løvseth
    Manus og regi: Ole Christoffer Haga

Utvikling spill og interaktive produksjoner

  • «Project RE: SET» - REFLUX INTERACTIVE AS

    kr. 100 000

    Med en kraftig energikanon på armen, slå ut sikkerhetsdroner og skyt deg inn til en megabedrifts servere. Få tak i inkriminerende data og skyt deg ut igjen. Spillet er et intenst lineært skytespill med cyberpunk estetikk. Man får oppgraderinger på veien for å forberede deg på en større boss til slutt.

    Produsent, hovedutvikler og art lead: Ole Gunnar Stensrud
    Spilldesigner og teknisk ansvarlig: Gisle Sølvberg

  • "Maritime" - VERTEBRAE ENTERTAINMENT AS

    kr. 100 000

    Maritime er et Monster Hunter/Stardew Valley-inspirert fiskesim som handler om bærekraft og tilhørighet. Du reiser ut til diverse småøyer, fisker litt, utforsker litt, og så reiser du hjem igjen. Noe av fisken må forskes på, noe blir middag, og noe kan du selge. Etter hvert som du går videre i spillet så får du tak i bedre utstyr og tilgang til nye områder, og på reisen lærer du mer om verdenen.

    Produsent og spilldesigner: Åge Markus Schultz
    Art lead: Hauk Seim Flåøien